Program Forum rettsinformatikk 2024

Program – Forum Rettsinformatikk tirsdag 10. september 2024

Sted: Flyt, Bjørvika, Oslo

08.30-09.00 Registrering

09.00-09.05 Velkommen

Styreleder i Norsk forening for Jus & EDB, advokat Øystein Flagstad, Advokatfirmaet GjessingReimers

09.05-09.50 Oversikt over viktige nye rettsavgjørelser og lovgivning siste år

Advokat Øystein Flagstad, Advokatfirmaet GjessingReimers AS

Øystein Flagstad gir deg en oversikt over det du bør vite om rettsutviklingen på rettsinformatikkens område siste år – så er du oppdatert!

09.50-10.00 Spørsmål og kommentarer

10.00-10.50 Nytt fra EU på det digitale området

Officer Trond Helge Bårdsen, EFTA Internal Market Division

Trond Helge Bårdsen har svært god oversikt over hva som skjer på det digitale området i EU, og gir deg oversikten over hva som har skjedd siste år og ikke minst om hvilken ny lovgivning som vi kan vente oss i tiden fremover.  

10.50-11.00 Spørsmål og kommentarer

11.00-11.15 Kaffepause

11.15-11.50 Ny hverdag med nytt regelverk, særlig om utvidelsen av kretsen av pliktsubjekter i ny ekomlov

Juridisk seniorrådgiver Eldar Undheim, NKOMs avdeling for marked og tjenester
Fagsjef Kennet Olsen, NKOMs avdeling for marked og tjenester

11.50-12.00 Spørsmål og kommentarer

12.00-12.30 Hvilken betydning får ny ekomlov for telekomtilbyderne?

Advokat Ingvill Meinich

Ingvill Meinich er advokat i Telia, der hun har jobbet i litt over ett år, blant annet med ekomloven og andre regulatoriske forpliktelser som gjelder for telekombransjen. Hun har også tidligere erfaring med telekom fra flere sider av bordet, både som ekstern advokat i Advokatfirmaet Hjort og som statens advokat i Regjeringsadvokaten.

12.30-13.30 Lunsj på Dugurd – toppetasjen i Flyt

13.30-14.45 Speedforedrag om rettsinformatiske tema

  • KI og regulatoriske skanker (15 min) – Advokat John E. Nilsen, Berngaard
  • KI og immaterielle rettigheter (15 min) – Advokatfullmektig Thea Kjølø, Selmer
  • Endring i innleiereglene – betydning for IT-konsulentbransjen (15 min) – Advokatfullmektig Helene Aasen, Selmer
  • Resultatansvar i IT-kontrakter i lys av ny rettspraksis (Grindgut og Felleskjøpet-dommene) (15 min) – Advokat Kine Emilie Helgeneseth, Selmer

14.45-15.20 Når ny teknologi møter eldre lovgivning: om algoritmer, kunstig intelligens

Professor Vibeke Blaker Strand, det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo

Dagens norske lovverk om likestilling og ikke-diskriminering er utviklet skrittvis gjennom ca. 50 år. Den sentrale loven i dag er likestillings- og diskrimineringsloven av 2017. Loven er som utgangspunkt innrettet for å håndtere spørsmål om diskriminering i mellommenneskelige relasjoner på ulike arenaer: i arbeidslivet, innen utdanning, på boligområdet mv. Vi vet at bruk av algoritmer og KI kan føre til krenkelser av enkeltindividers grunnleggende rettigheter, herunder diskriminering.

Hvordan kan lovverket om diskriminering respondere på nye utfordringer som henger sammen med bruk av ny teknologi? Og hvem skal ta ansvar for regelverksutviklingen? Bør Norge vente på EU, eller gå foran?

Vibeke Blaker Strand er ledende innen likestillings- og diskrimineringsrett og ekspert i internasjonale menneskerettigheter. Hun er forfatter av utredningen ««Algoritmer, kunstig intelligens og diskriminering. En analyse av likestillings- og diskrimineringslovens muligheter og begrensninger». Utredningen er skrevet på oppdrag av Likestillings- og diskrimineringsombudet og ble offentliggjort i mai 2024.

15.20-15.30 Spørsmål og kommentarer

15.30-15.50 Kaffepause

15.50-16.20 KI-forordningen (AI Act) i kollisjon med gjeldende regler for kunstig intelligens

Stipendiat Lars Arnesen, Senter for Rettsinformatikk, Universitet i Oslo

Regulering av kunstig intelligens er ikke nytt. Vi har allerede en omfattende og rettighetsbasert regulering av KI gjennom personvernregelverket. Likevel, den nye KI-forordningen gir en del nyttige supplerende regler, spesielt for KI-systemer med «høy risiko». Forordningen gjelder også for alle data, og ikke kun personopplysninger. Men KI-forordningen innfører samtidig en risikobasert regulering, som utfordrer dagens rettighetsbaserte tilnærming. KI-forordningen er en produktbasert regulering. I dette foredraget ser vi på oppbyggingen og logikken bak produktbaserte reguleringer, og sammenligner dette med dagens rettighetsbaserte regler.

16.20-16.30 Spørsmål og kommentarer

16.30-17.00 KI og energiforbruk

Senior Research Scientist Sølve Eidnes, SINTEF Digital

Generativ KI får stadig større innpass i vårt daglige privat- og arbeidsliv. Hvor energikrevende er de store språk- og bildemodellene egentlig, og hva skyldes energiforbruket? Hva bør vi som samfunn gjøre i møte med teknologigantenes KI-satsning, og finnes det annen KI vi heller bør satse på?

17.00-17.10 Spørsmål og kommentarer

17.15-19.00 Vi avslutter Forum Rettsinformatikk med mingling et glass og enkel servering i lokalene til Advokatfirmaet Føyen